11 October 2011

FRUIT CAKE

ASSALAMUALAIKUM........


ok tak kek buah ni ? ini pun atas request dari abah dan ibu la ..mereka memang penggemar kek buah tak kira la kukus ataupun bakar.baru ni pun sebab  masa dekat rumah ibu saudara wani .. Mama.. hidang kek buah , dia cakap lamanya tak makan kek buah ..nanti la ibu, wani buatkan..   wani tak berapa nak ngam dengan kek buah.. dah semua barang-barang baking ada kat dapur sebab wani tak boleh tengok barang-barang ni disimpan lama... hihi. sakit mata..teringatlah kisah dulu, masa ibu beli kek buah bakar dan diorder dari kawan mahalnya jual dalam RM 40. masa nak potong kek tu pisau patah haha.. keras betul punya kek sampai patah pisau .. semua kawan dia pun komen macam tu ... kek keras tapi nak buat berniaga ..yang kek wani buat ni ... ibu cakap rasa dah ok dan sedap  dan wani ada taste sikit .emm boleh tahan walau tak makan semua..kek buah ni kalau simpan lama lagi terasa kesedapannya.


cara nak buat pun mudah. resepi ni diambil dari blog kak ita dan kak ita cakap dia ambil dari  Buku Resepi Pandai Memasak. cuba pergi tengok kat blog kak ita .. cantik kek buah dia smooth je...terima kasih ya kak ita, wani copy paste kat sini pulak .. terima kasih :))..cubalah kek ni tak rugi mencubanya.

 

FRUIT CAKE
 Source 1 : Buku Resepi Pandai Memasak
 Source 2:  AZLITA AZIZ@BLOGSPOT 


250 gm tepung naik sendiri
250 gm mentega
125 gm gula

30 gm kulit limau kering - dicincang  ita gantikan dgn chery merah dan hijau ( wani pun sama )
60 gm kismis hitam
60 gm sultana - kismis kuning
bahan di atas digaul dgn 1 sudu tepung gandum
prun sebagai hiasan

2 biji telur di pukul
50 ml susu segar atau susu cair


Mentega, tepung dan gula digaul bersama-sama dgn buah- buahan kering.
Masukkan telur dan susu dan gaul sebati.
Sediakan acuan berukuran 5" gris dhn butter dan alas dasar acuan dgn kertas minyak.
Panaskan oven 170C
Tuangkan adunan dlm acua pembakar hias atasnyer dgn buah prun. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak.

NOTA: Suhu ikut oven masing-masing.. selalu  wani aware kalau pasal bab-bab suhu ni sebab suhu oven kita tak sama dengan suhu oven orang lain.. yang ni wani bakar dalam suhu 150 C ..suhu dah kesesuaian untuk bakar kek.. tapi cepatnya jadi perang kat atas  ,, wani terpaksa tutup dengan kertas foil selepas 35 minit terakhir.


Komen
1 Komen

1 comment:

rahel said...

Selamat pagi tuan tanah-
sedap kek buah pekena hot coffee/hot tea..nyum3.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign