Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, October 20, 2011

BILA KETUA DAPUR MULA BERSUARA... KARI AYAM DAN ROTI JALA

ASSALAMUALAIKUM.......


minggu lepas lagi buat roti jalan ni .... tekak dah lama nak mengidam makan roti jala..tangan pun dah lama tak menjala so kena practise-practise takut hilang skill nanti..;p tapi asyik tertangguh je bila la nak buat ..  hari tu  bila dah tekad nak menjala memang tak boleh nak undur balik .. kali ini tekak nak merasa makan dengan kuah kari ayam pulak.dah banyak kali dah buat kuzi ayam, kali ini nak merasa yang jenis kari-kari ni..  sebelum hari bermulanya  nak buat projek roti jala ni wani ada ternampak dekat blog kak RAHEL dan lepas tu  dah buat dah roti jala.. tiba -tiba online petang tu ternampak pulak dekat rumah UCU . macam sama je angin datang nak menjala hihi..sebelum ni kalau masak kari memang letak lada kering tu bagi rasa pedas..

bila tengok resepi yang KAK INA ni tak letak lada so wani nak cari la kelainan sikit macam mana tak letak lada rasa macam mana .. sebab tak pernah  masak  kari tak letak lada. hihi...bila ketua dapur mula bersuara aka ibu wani la.. dia kata rasa pelik tak letak lada mungkin tak serasi dengan tekak dia.. sebelum ni memang dia tak pernah komen apa yang wani masak ..sedap belaka kat tekak dia .. tapi yang ni dia komen pulak  :D...wani pun memang tak pernah makan kari macam ni ..sebab bila dah rasa , taste semua tu memang tekak wani dah kata sedap.. Tapi kepada sesiapa yang nak cuba ,,, tak kisah.. cubalah... tak nak cuba pun tak apa... yang resepi roti jala tu wani ambil resepi dari kak nor yang simple ...senang nak buat nak sukat pun senang .. tak payah susah-susah.. yang pentingnya kena menjala elok-elok ,kemas-kemas dan cantik-cantik ...terima kasih kepada semua yang berkongsi :))



KARI AYAM
SOURCE: KAK INAKL.COM


Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam-potong 16
  • 6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
  • 4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
  • 1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
  • 1 1/2 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
  • 5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)
  • 2 biji ubi kentang -dibelah 4
  • 1 kiub ayam
  • 400gm santan pekat
  • 300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
  • garam secukupnya
  • sedikit air asam jawa
Bahan untuk menumis
  • 2 tangkai daun kari,
  • 1 biji bawang besar-dihiris panjang
  • 1 biji bawang putih - dihiris
  • 2 biji bawang kecil
  • 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis
  • minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan pes kari masak sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering.
5. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
8. Boleh makan bersama nasi biasa,nasi minyak ataupun roti.


ROTI JALA


BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

CARA-CARA
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

4 comments:

  1. Selamat pagi Wani,dengkinya Rahel tengok roti jala n kuah kari tu,mcm nak menjala lagi ni..sodap.

    ReplyDelete
  2. rajinnya kak wani menjala ye...nani dah lama nak try buat kuzi..kalau tanya mak kang, mesti dia cakap, ala campak2 aje...nak tengok la blog kak wani kot2 ada resepi kuzi...

    ReplyDelete
  3. Salam Kak..wahhhh kari ayam tu nampak sedap betul...cantek je kalernya

    ReplyDelete
  4. rahel: haha x boleh nak mendengki2 ya ... kena lah buat sekali lagi nak makan ek... ;p

    nani: sekali-sekala nak menjala ni nani.. bila dah semangat datang ni baik jala terus ;p .. hihi kuzi mana blh campak2 .. kat blog kak wani ni tak letak lagi pasal resepi kuzi.. nanti kena buat dulu la ..huhu

    sue: terima kashi sue ya .. biasa2 aje karinya ni :))

    ReplyDelete