Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Tuesday, September 20, 2011

SUP AYAM

ASSALAMUALAIKUM.............

Hari ni hujan turun dengan lebat mencurah-curah sambil berangin.kalau hujan-hujan macam ni hirup sup yang panas-panas pun sedap.. hihi.. bercakap pasal sup ni dah lama wani tak buat sup ayam.. kebetulan nak buat ni sebab ada lebihan tulang ayam yang sudah diambil isinya untuk buat sate ayam baru-baru ini. adalah dalam 2 ekor. dah lama simpan dalam peti baru terlintas kalau buat sup ayam ni pun sedap.. kalau nak guna isi ayam tu boleh tak salah campur je .. tapi kalau sup tulang ayam ni nampak lain ...sedap lah pulak nak banding letak isi ayam .. abah wani dia jenis suka kalau sup-sup bertulang ni .. kalau letak isi tak berapa nak makan..

nak buat sup ayam pun mudah je. macam-macam cara wani tengok orang masak. ada yang simple dan ada yang susah ..eh .. susah ke .. tak susah pun main campak-campak je bahan apa yang ada hihi... sampai macam tu sekali ya tapi bila hirup kuahnya tu sampai menjilat pinggan.. wani pun macam-macam cara dah masak versi sup ayam ni ... kejap letak perencah sup kejap tak letak perencah sup .. saja lah nak cuba-cuba .lepas tu pada suatu hari yang tak dijangka-jangka, ternampak la resepi sup ayam dekat kotak kiub pati ayam maggi... wani tengok lain cara dia buat dah la as simple as 1,2 ,3 je tapi hasilnya memang sedap... masukkan la juga entry sup ayam walaupun resepi dia terlalu amat senang .... takkan la nak share yang susah-susah je.. sup ayam ni simple -simple pun sedap tau.... rata-rata semua orang pun dah ada cara tersendiri nak masak sup ayam ni. tapi tak apalah wani kongsikan yang ini...kepada sesiapa yang nak follow resipi ni boleh la nak ikut betul-betul apa yang tercatat dalam resepi tapi yang ni wani main agak-2 semua hihi... pandai2 la ya kalau nak main agakagak ni ..itu just basic nak tahu macam mana... dan selebihnya ikut kepakaran tangan memasak sendiri ya .. ;p


SUP AYAM 

BAHAN-BAHAN
1 liter air ( wani agak2 letak air )
2 kiub pati ayam maggi ( guna 1 kiub je lepas tu yang selebihnya tambah garam )
2 sudu besar minyak masak
15 gm bawang merah ( dalam 3 biji bawang merah kecil )
5 gm halia ( agak2  dihiris halus -halus )
300 gm dada ayam ( ganti dengan tulang ayam )
100 gm ubi kentang ( letak dalam 3 biji )
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah ( ganti dengan serbuk lada sulah putih )
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar 
garam secukup rasa jika perlu
daun ketumbar atau daun sup, letak chinese celery pun sedap dihiris halus letak dalam sup

CARA- CARA
1. panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, halia dan bawang putih sehingga naik bau dan nampak agak garing sikit.
2. apabila dah naik bau masukkan air dan terus letakkan isi ayam tu atau tulang ayam  dan terus masukkan garam, kiub pati ayam, serbuk lada sulah dan ubi kentang.
3. biarkan sehingga mendidih sehingga lah betul- betul masak isi ayam atau tulang ayam tu dah masak , ubi kentang pun dah empuk  dah perasakan garamnya .. boleh la tutup api... hidang la panas-panas.












No comments:

Post a Comment