Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Friday, September 30, 2011

SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP

ASSALAMUALAIKUM.................


sudah lama mengidam nak makan sotong goreng ,,, cuma tak berkesempatan nak cari resepi sotong goreng yang terbaik di dunia hihi... sotong dah lama terperap dalam peti ...ingat dulu masa student U, kalau dah puas makan kat cafe kolej masing- masing ,, memang akan pergi...  merempit dengan kawan pergi menjelajah ke cafe kolej-kolej lain. aih wani tak merempit ya .. kawan wani yang merempit .. wani tumpang membonceng je hihi... dah la jauh punya cafe nak cari  memang world class sotong goreng tepung terdapat kat Kolej 9. nama je kolej 9 dulu tapi sekarang dah tukar nama.... . selalunya beratur panjang gara-gara nak ambil sotong goreng tepung ni hihi.. lebih-lebih lagi kalau yang baru selepas digoreng .. boleh la pilih yang mana sotong besar-besar .. hihi ketawa jahat... kalau yang dah lama digoreng tu, sotong memang berminyak sangat .. mungkin sebab goreng dalam kuantiti banyak lepas tu letak berlonggok-longgok macam tu .. mana la tak berminyak kan .. sebab itulah sedap ambil time panas - panas... ..boleh pilih-pilih hihi.....

teringat memori dulu .. jauh betul kafe kolej ni macam nak lintas benua .. ;p... tapi apapun janji dapat makan apa yang diidamkan.. sanggup beratur panjang-panjang pun tak apa.. :D.. oklah  sekarang pun bermacam-macam versi sotong goreng tepung macam ni .. tapi untuk permulaan kalinya lah wani terjumpa resepi ni dekat SWEETLILYKITCHEN.. terasa ingin mencuba kerana dia cakap rangup .. memang crispy time panas-panas tu..dan rasa macam gebu-gebu sikit .... enak dicicah dengan sos ... so, nak sediakan ini .. tengok-tengoklah stok sos cili la tu ya... sebab nak makan gitu je tak rasa apa.. walaupun dah letak garam ..tapi takkan nak letak banyak-banyak .tapi no worries .. memang tasty . terima kasih sebab sudi berkongsi ,, wani copy paste kat sini pulak.. besar gedabak punya sotong sebab potong besar-besar....



SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP
SOURCE:  SWEETLILYKITCHEN

Bahan-bahan:
Sotong - bersihkan kemudian Tos airnya sampai kering
1 cawan tepung **
2 sudu besar tepung jagung**
1/2 tsp baking soda**
sedikit garam**
2 biji bawang putih. ketuk dan cincang halus**
1 biji telur + lada Sulah - di pukul

Cara membuatnya:
- satukan bahan yang bertanda **
- Golek-golekkan sotong dalam tepung. kemudian celup dalam telur.
- Kemudian angkat dan golek2kan semula kedalam tepung tadi hingga menyaluti seluruh bahagian sotong.
- Goreng dalam minyak banyak. angkat bila kekuningan.
- jangan goreng terlalu lama. ini akan mengakibatkan sotong menjadi liat.

1 comment:

  1. Assalammualaikum Wani

    Sedap sotong tpg ni mkn cicah sos. anak2 berebut...
    re; kalau tak da yg bantu mmg pengsan nak buat semua...nanti tetamu sampai tuan rumah masih kelentang kelentung di dapur..hi..hi..

    ReplyDelete