Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, September 29, 2011

AYAM BAKAR PANDAN

ASSALAMUALAIKUM.................


Sekarang ni mungkin ibu wani dalam perjalanan ke Terengganu bersama Mak cu,adik ibu... ibu pergi dengan mak cu ,suami mak cu dan anak dia 2 orang.nanti  akan berjumpa dengan saudara mara yang lain dekat homestay di Terengganu. sebelum memulakan perjalanan untuk menghantar ibu saudara wani mak uda yang akan bertolak ke Mekah pagi esok di airport sana. alhamdulillah ,tahun ni 3 orang ibu saudara wani akan pergi ke Mekah ... mak uda, adik ibu. mama, adik abah dan makcik iaitu kakak ibu wani... mudah-mudahan perjalanan mereka selamat untuk ke sana. dan semoga mereka semua mendapat haji mabrur.. bukan senang nak pergi Mekah... tunggu punya tunggu turn tahun demi tahun nak pergi ke Mekah .. dan tahun ni rezeki milik mereka semua.. syukur pada Mu... mama pulak akan bertolak hari rabu depan .. entah bila time flight nya..


AYAM BAKAR PANDAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!.. sebenarnya dah lama print out resepi ni .. cuma tunggu masa bila la nak buat .. nampak kelainan sikit sebab wrap dengan daun pandan.. tak pernah wani buat lagi.. resepi ni wani ambil dekat  HIDANGAN SEDAP  di facebook ..  salah seorang member hidangan sedap yang post namanya Mahani Hussain. Terima kasih sebab sudi berkongsi resepi ni .. wani copy paste kat sini pulak .. nanti boleh buat rujukan di masa akan datang dan juga kepada sesiapa yang ingin mencuba resepi ini. nasib baik la daun pandan ada belakang rumah .. boleh la nak ambil banyak-banyak pun.. hihi.. mak wani keluar je dari kereta ... dia cakap dah terbau benda bakar ,macam daun pandan.. aiyaaa mak.. dok kat tempat parking kereta pun dah terbau dari dapur .. adoi penangan daun pandan kan.. wangiiiiii jeeee.... tapi dah fikir senang ke nak balut ayam ni .. wani guna 6 ketul ayam saiz besar .. balut punya balut jadilah macam dalam gambar tu .. amacam rasa dah nampak skill boleh menganyam ketupat nasi pulak ke .... ketupat nasi pun wani  tak reti nak menganyam huhu ... aha ni menganyam ala belit-belit sikit hihi .. nama dia ketupat ayam ... ;p.. letak dalam loyang pun guna loyang kecik.. tak nak nanti daun pandan tu terlerai.. sekali wani tengok macam satar pun ada...

baru siap masak.......


sebenarnya resepi ni ..dia tak cakap pun berapa sukatan untuk bahan tu semua.. wani pun main agak-agak je asalkan dah sebut bahan tak apalah .. jangan tak sebut sudahhh.. nanti terkapai-kapai bahan apa yang tak ada.dan dia cakap kat sini bakar dalam kuali tapi wani bakar dalam oven la.


AYAM BAKAR PANDAN
SOURCE: MAHANI HUSSAIN@HIDANGAN SEDAP 
bahan - bahan
dada ayam potong tebal sikit  ( guna 6 ketul ayam bersaiz besar )  
bahan perap: 
Bawang merah ( 2 ulas bawang merah bersaiz besar )
Bawang putih   ( 3 ulas bawang putih )
serai                  ( 2 batang serai )
sos tiram           ( ikut tuang je hihi tapi x banyak sangat anggaran dalam 2/12 sudu besar )
sos ikan           ( x letak )
serbuk kunyit  ( 1 sudu teh serbuk kunyit )
lada sulah         ( 1 sudu teh serbuk lada hitam kasar ) 
garam dan sedikit gula.
cara -cara 
semua bahan dikisar lumat dan digaul dgn ayam tadi, perap 2-3 jam.
bungkus dlm daun pandan macam buat ketupat tu...blh lah dibakar dlm kuali saja.
NOTA: BAKAR DALAM SUHU 200 C HINGGA MASAK.... SEPARUH MASA TU BALIK-BALIKKAN AYAM ..SUPAYA MASAK SEKATA.
 




4 comments:

  1. as-salam
    wah sedapnya ayam panggang pandan ni..mabeles..:)

    ReplyDelete
  2. Mat pagi Wani,nampak menyelerakan sungguh ayam bkr pandan tu...Rahel lum pernah wat lg.

    ReplyDelete
  3. mudah2an orang yg wani sayang selamat pergi dan selamat pulang, dan semoga mendapat haji mabrur..amin...
    kalau digorengpun sedap juga ayam pandan tu..

    ReplyDelete
  4. ady: haha makan ratah ni sedpap ;)

    rahel : memang menyelerakan ...cubalah nampak kelainan sikit hihi


    ucu: amin terima kasih ya. ucu... semoga mereka semua selamat.... tak terlintas pun nak goreng ayam pandan ni takut terlerai nanti

    ReplyDelete