Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, September 12, 2011

AIDILFITRI 2011/ 1432 HIJRAH

ASSALAMUALAIKUM............

Masih lagi dalam bulan syawal. dah masuk minggu ketiga syawal dah.. sekejapnya syawal berlalu... mula-mula masa ramadan menjelma terasa lambat je ramadan berlalu pergi dan hingga sekarang syawal menjelma dan hari demi hari .. syawal berlalu pergi,,, terasa rindu pulak kian menebal dekat ramadan ... macam  tu lah kita kan ...hari demi hari berlalu pergi .. dan hari demi hari itulah banyak kenangan pahit manis, suka duka yang akan kita lalui.. mudah-mudahan hari -hari kita sentiasa mendapat rahmat Allah dan ceria-ceria selalu..ohh ya wani nak bercerita pasal bergambar pulak hari ni semasa suasana hari raya pada 30 Ogos 2011 baru-baru ini... semua orang dah tayang gambar memori manis bersama keluarga tersayang ..suka tengok gambar-gambar semua tu ..semua sanak-saudara berkumpul bersama-sama meraikan syawal yang mulia ini... wani pun tak ketinggalan jugak walaupun gambar yang disnap tu tak seberapa .. tak cukup ahli keluarga bersama pun huhu...

masa tu, macam nak tak nak bergambar je tapi ambil jugak hihi.... pagi tu bergambar tapi posing dalam keadaan cepat-cepat  sebab nak pergi sembahyang raya. posing la sekejap dengan mak dan adik-adik... alahai semputnya masa... selepas pergi sembahyang raya .. terus abah ajak pergi beraya di rumah jiran-jiran yang terdekat. cuaca pagi tu baik.. tak hujan tapi bila dah bersembang lama-lama ni pukul 10 pagi tu dah panas. wani sekeluarga kalau first syawal  tiap - tiap tahun ni memang akan pergi beraya rumah makcik wani ,, iaitu adik abah.semua adik beradik sebelah abah berkumpul rumah makcik wani.. kiranya rumah aunty mama la yang buat open house first syawal ni. nak kena cepat-cepat jugak pergi ke Kubang Kerian sebab dah janji dengan adik -beradik abah nak pergi bersama-sama menziarahi kubur nenda.hari kedua syawal tu barulah pulang ke kampung mak di Rantau Panjang untuk melawat saudara -mara di kampung sebelah mak pulak. tengoklah gambar-gambar yang tak seberapa .. walaupun ambil dalam keadaan cepat2.. hihi

di pagi swayal, bonda tersayang sudah siap dengan kain sembahyang dengan adik bongsu


dah masuk dah duduk posing bersama bonda , pucat betul muka ,,pakai lipstick je ;p

yang ni adik kedua yang kat belakang masuk bergambar pulak


seisi maaf-bermaafan dengan bonda dan abah di pagi syawal yang penuh barakah ini ... sedih dan sayu pun ada masa ni,

yang ni adik ketiga wani,

Adik bongsu, mira pulak ambil turn, gambar time waninya tak ada sebab tak ada orang nak ambil gambar ....sedih betul 


posing kejap bersama Mira kat rumah aunty mama  ( adik abah) buat open house ..semua sanak saudara berkumpul dekat sini

adik ketiga dan adik bongsu ,,, yang adik ketiga wani ni badan dia agak gempal sikit hihi

inilah antaranya menu-menu yang dihidang pada hari raya kat rumah aunty mama, aunty wani memang pandai masak.. uncle papa pun pandai jugak masak.. pasangan yang sungguh ideal .. menu hari raya ialah roti jala bersama kuzi ayam dan juga kebetulan dah sampai rumah aunty ni ,, uncle papa nak prepared nak goreng mee basah...time beraya ni pun mereka masih sibuk kat dapur... banyak betul mereka masak.

wani makan pun dah sikit je sebab dah makan dekat rumah jiran, tak sempat nak snap homemade pizza yang uncle papa buat...

ni berselindung di sebalik payung jap hihi...

comel tak budak ni ... ala-ala mat saleh version gitu hihi.. rambut pun ala -ala keperangan...   tapi susah betul nak dukung budak ni asyik gerak sana sini.. pakai pun dah ala gangster ada rantai-rantai kat seluar  dia hihi..  adoi kid kan.. asyik nak bermain je kerja dia.. ini cucu saudara mak long

ketupat daun palas dari mak long dan mak uda

yang ni ketupat sotong .. yang dibuat masa 3rd syawal. entry pasal resepi ni pun wani dah ada post...nasib baik elok je kejadiannya...  belajar dengan ibu nak buat ketupat sotong ni ..ooo rupanya senang ... thanks my ibu... dah banyak tunjuk ajar wani dapat dari ibu.... dia pun cakap lain kali nak buat ketupat sotong pun dah bolehlah... hihi

yang ni sponge pudding yang wani buat masa 4th syawal makan dengan fruit cocktail.. resepi ni pun wani dah ada postkan kat sini. ..banyak sangat dapat untuk 1 adunan. nanti kena buat 1/2 adunan untuk keluarga yang tak ramai ni... wani jarang buat pudding sebab family tak berapa gemar nak makan.. kalau buat untuk jamuan orang tu boleh la hihi

 biskut raya ^^

inilah semua gambar-gambar yang sempat disnap masa syawal baru-baru ini.. kalau ada tambahan pun nanti akan buat entry lain.. kan masih lagi dalam bulan syawal.. ;)

1 comment:

  1. Assalamualaikum Wani,
    Wahhhhh....banyaknya makanan, mulala nak mengidam balik ni. Suka tengok gambar keluarga Wani bersalam salaman, tentu syahdu dibuatnya, akak pun tak sempat snap gambar tu.

    ReplyDelete