11 July 2011

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

ASSALAMUALAIKUM................



OOHH,, it's been a long time since the last i baked a cake.. the last cake i baked was SUPER MOIST EGGLESS  CHOCOLATE CAKE.... That time i just wanna try to bake this cake because before i baked eggless cake but it was too dry for me maybe because there were no eggs. fortunately, for the first trial this eggless cake, for me it's very moist EVER.. Masa tu tak fikir dah jadi ke tak jadi ke ,wani nak buat 2 kali adunan for this cake.. sebab kat rumah masa tu penduduk ramai,,, kalau buat 1 kali adunan nanti tak cukup pulak. and wani fikir rasa dah ramai cooking bloggers yang lain buat kek ni ..dah rata2 masa pergi melawat ke dapur by dapur ni .. dah banyak orang buat dan memang tak rugi jika mencubanya.. at the first time, fikir jugak jadi ke tak jadi ni sebab this cake tak letak telur sedangkan telur tu nak melembutkan kek kan.. sekarang dah demam tanpa telur ,,, baru ni pun buat kek batik tanpa telur sekarang choc eggless cake pulak..


first time wani buat dulu, after done baking process tu, lepas tunggu dia sejuk ..bila wani potong dah terserlah kelembapan dia tu ewahh hehe.. memang kalau makan terus pun tak apa dia dah betul2 moist..ingat nak keep dalam fridge tapi tak jadi ..  lembap je kat dalam nampak tekstur kek tu macam letak telur ... macam kena tipah tertipu la ni  ^^... thank you to the owner of this recipe for creating this super moist eggless cake recipe... pandai dia reka.. thanks a lot. and for this cake i think if nak letak choc topping just ignore je lahhh makan gitu pun dah sedap kan gitu kan kalau nak letak pun tak apa...kalau kek tak letak telur ni abah wani minat la ,,,, because he has no interest with eggs .. eh bukan eggs dia tak suka egg yolk tu .. kena tipu abah dia kata lembap sangat macam ada telur kat dalam .. wani dah convince dia mana letak telur cake tu... KEK NI dah jadi pilihan wani la kalau jenis desperate telur tak ada dalam stok hehe.. cubalah tak rugi mencubanya .. ramai dah orang mencuba ...ini second time wani buat .. i think this is the last cake i baked before fasting month next month and maybe nak dekat raya la pulak bake kek lagi  ^_^.wani suka buat kek je tapi tak suka sangat makan keknya hehe.. kat rumah tak ada orang nak tolong makan ...ok check out what's the recipe// i took this recipe when visiting at HERE. thanks kak.. wani copy paste kat sini ya



SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
RESOURCE: DARI DAPUR KECAH BLOGSPOT


 alahai gambar kurang power huhu guna kamera biasa je ni .. tapi wani jamin kek ni memang marvellous .. tak rugi mencubanya.. ya
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang ( wani guna gula halus biasa 1/2 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco ( wani tak letak )
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign