Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, July 16, 2011

SAMBAL PUTIK PAUH ( MANGGA MUDA )

ASSALAMUALAIKUM...............

Pagi sabtu semalam pergi shopping dengan ibu ,, a'ah biasalah dah habis barang dapur ,, stok-stok dapur kena la tambah2 la... disebabkan hari sabtu weekends kan ,,, ingat jalan akan jam la ,, aiks pelik lepas keluar shopping pun jalan nampak agak lengang taklah too crowded .tak apalah kan so jalan smooth taklah tersepit sana tersepit sini ... .wani terfikir2 kenapa .. ohh rupa2nya ... ni mesti kes KELANTAN CHENG HO INTERNATIONAL FOOD FESTIVAL yang sedang berlangsung sekarang di kelantan .. alamak wani tak pergi lagi ni bila la nak pergi ,,, nanti dah habis festival terasa yang amat rugi la pulak nanti. nak jadi di kalangan foodies yang nak pergi mengetest makanan hehe....

oklah dah habis  cakap ya ... sambal ni dah 3 hari lepas buat ,, baru nak masuk entry   ,,kalau orang kelantan panggil sambal putik pauh  .. mangga yang digunakan ni mangga yang spesis kecil tu ..rasa dia agak masam. sambal ni special request dari ibu wani ni. sambal ni memang favorite  ibu tiap kali kalau ada putik mangga yang orang bagi .. yang ni pun kebetulan wani buat sebab ada 2 biji putik mangga ni dalam peti, kawan dia bagi.. daripada biar kecut dalam peti tu baik buat sambal boleh la dimakan  ...ibu wani kalau makan sambal ni beserta dengan hirisan timun batang berselera nya dia makan ..nasib baiklah yang wani buat ni dah ikut selera tekak dia hehe.. ya la kan makanan favorite ibu kenalah tahu ,... nanti dia request kita buat untuk dia tak menjadi pulak .. nanti kasihan kat ibu cita2 nak makan sambal favorite pun tak kesampaian..   ,,biasalah kalau sambal putik mangga ni ada rasa masam, pedas sikit sebab letak lada burung atau cili api  tumbuk. untuk sambal ni wani guna lada burung bukan cili api ,, lada burung tu lain ya yang panjang sikit dari cili api ,, cili api tu yang kecik2 lagi la HOT... HOT...kadang2 jenis2 lada atau cili ni ada jugak kita tertukar ...  tapi tak kisah nak guna  cili mana pun .. kalau orang kelantan panggil "lado cengit" haha maknanya nak kata pedas sangat la tuu ...  bahan2 pun simple dan senang nak buat cuma main ingredient tu putik mangga la .resepi ni diambil dari ibu. ok ,, check out what's the recipe ..

SAMBAL PUTIK PAUH ( MANGGA MUDA ) 
MY MUM'S RECIPE 


BAHAN-BAHAN 
3 ekor ikan selayang
4 biji lada burung ( kalau nak lagi pedas tambah lagi ikut citarasa masing-masing )
2 biji mangga
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA
1.mangga dibuang kulit dan dicincang  halus2  
2. ikan selayang dibakar dan ambil isinya
3. tumbuk lada burung beserta dengan garam sehingga hancur
4. masukkan isi ikan selayang bakar dan tumbuk lagi
5. ambil bahan yang telah ditumbuk dan letak bersama dengan mangga yang dicincang tadi dan gaul rata bersama gula secukup rasa...

HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING

5 comments:

  1. Assalmmualaikum Wani

    Sambal putik pauh gini favorit mak akak...selalu buat kalau ada mangga muda...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Wani,
    Nampak cam best ni. Makan dengan nasi ker ni atau meratah begitu aja......

    ReplyDelete
  3. waalaikumussalam mmamasya... aa'hhh tu la kan kalau ad mangga muda x terlintas dalam kepala jawapannya sambal la hehe

    ReplyDelete
  4. waalaikumussalam.. kak wattie : makan dengan nasi panas2 la lagi sedap kak.. kalau meratah tu x tahu la pulak x pernah meratah .. sebab dia rasa pedas2 n masam2 camtu hehe

    ReplyDelete
  5. dah cuba resepi di atas buat buka puasa hari ini

    ReplyDelete