22 July 2011

PAJERI NENAS

ASSALAMUALAIKUM... SEMUA...


hari tu ada abah wani beli 2 biji nenas tak besar sangat sederhana besar je ,,, sambil-sambil dia pergi ke pasar malam...kali ni abah tanya nak makan apa .. wani betul-betul cakap dan sebut 'POPIA GORENG". haha.. bukan apa memang dah lama mengidam nak makan popia goreng tapi tiap kali dia pergi ke pasar malam mesti terbeli "KUEYTIAW GORENG".. dah 2 kali macam tu.. terlepas hajat nak makan popia goreng sebab dia beli kueytiaw goreng .. dekat sangat ke perkataan bunyi kueytiaw dengan popia tuuu  ... boleh dia tersalah dengar ..dan last sekali ibu wani bagi tahu abah yang wani nak popia sebenarnya bukan kueytiaw... alahai abahku.......baru semalam dah lepas hajat nak makannya ..thanks abah ya ...bagi anak perempuan makan kenyang2 .. dapat pahala tuuu... wani pernah terbaca asyik dok baca buku ni je siang dan malam tak jemu membacanya.. kejap-kejap belek lepas tu belek lagi  hehe..saja nak ingatkan diri sendiri akan  begitu besar nikmat syurga diakhirat kelak ... ..Rasululllah pernah bersabda : Barangsiapa yang memberi makan anak-anak dan isterinya sampai kenyang, bererti ia telah menyumbangkan makanan dan dia akan ditempatkan di dalam syurga dengan diberikan bilik-bilik khas, rumah dan istana yang dibuat  dari permata-permata yang tembus dipandang mata seperti kaca. di dalamnya penuh kenikmatan dan kelazatan yang tidak pernah dilihat mata serta didengar telinga. buat yang bergelar suami, ayah, baba, daddy, father, dad  tu dengarlah ya ... banyak ganjarannya tu ... bagi anak-anak dan isteri makan jangan dok kedekut duit hehe....


 cakap-cakap dengan ibu dah lama tak makan pajeri nenas rasanya tahun ni langsung tak buat,, ingat dulu-dulu mak wani selalu masak pajeri nenas ni yang tak letak kari pun ada,, letak air je tapi kalau tumis memang guna rempah 4 sekawan dan kuahnya pun macam sikit2 je bukan macam kuah gulai tu sekadar tenggelam  kepingan nanas  tu ok la ... . kalau pergi dekat bazar ramadhan pun ,memang banyak jenis yang akan dijual versi pajeri nenas ni tak letak santan pun ada , letak santan pun ada,,, tak percaya pergilah tengok kat bazar ramadhan nanti ya ,, tak lama dah nak puasa ni..bila dah teringin sangat nak makan, wani pun terjumpalah  resepi dekat SINI .dah lama simpan baru la sekarang tercapai hajat nak masak ...EMM memang sedap sama tak dengan dalam gambar yang tuan punya blog tu buat .. sebab dah lama tak makan memang yummy luscious  la.... ada rasa masam, manis buah nya tu dengan lagi aroma karinya .. biasanya kalau pajeri nenas tempat -tempat kenduri memang cepat habis ... sebabnya nak tau kenapa sebab orang suka ambil banyak nenas ni .. hehe


bila wani tengok resepi ni dia tak rebus dulu nanas tersebut tapi mak wani buat dia rebus nanas tu nak bagi keluar masamnya.. nanti masam la pulak pajeri tu. tapi bergantung kepada nanas la ,,kalau nanas yang dah masak tu kulit dia dah berwarna kuning maknanya nanas tu dah manis tak perlu nak rebus pulak... yang wani ni guna nanas dah masak so natural sweet kat dalam ya ...THANKS ya ...dah sedap sangat ..

PAJERI NENAS
SOURCE : PAJERI NENAS@LOVELY KITCHEN



PAJERI NENAS
Bahan-bahannya :
  • 3 keping nenas (yang di potong bulat)
  • 5 biji bawang merah - di tumbuk
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk
  • 2 sb serbuk kari - dibancuh dengan air
  • 1/2 sk serbuk cili giling - di bancuh dengan air
  • 1/2 sk gula
  • 150ml santan pekat
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • garam dan perasa
  • sedikit air
Cara membuatnya :
  1. Nenas di potong dua. (menghasilkan 6 keping) wani tambah jadi dalam 10 keping
  2. Tumis bawang dan rempah 4 sekawan.
  3. Masukkan cili giling, kacau sehingga garing.
  4. Kemudian masukkan rempah kari.
  5. Bila sudah garing masukkan santan. Kacau sehingga naik minyak.
  6. Masukkan nenas. Tambah air jika terlalu pekat.
  7. Perasakan garam dan gula.
  8. Masak sehingga nenas lembut, dan tutup api.
  9. Sedap di makan dengan nasi putih, nasi minyak dan nasi tomato.
  10. Selamat mencuba!

TIPS : Pajeri akan lebih sedap di makan selepas 4 jam di masak. Kalau nak makan utk
lunch bolehlah masak pajeri waktu pagi supaya rasa nenas dan kuahnya sebati
bersatu.

HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING 

Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign