15 July 2011

KERABU TOMATO

ASSALAMUALAIKUM SEMUA...........

masa nak menunaikan solat zohor tadi ,,, asyik tengok burung  tengah buat sarang kat belakang bilik .. intai punya intai tak nampak pun sarangnya mungkin sebab dedaun tu banyak sangat mungkin sarang tu dicelah daun-daun.. sebab ternampak burung tu ulang alik keluar dari celah daun lepas tu masuk balik kat tempat sama... wani kata burung tu tengah buat sarang sebab ternampak burung tu kepit rumput kat muncung mulutnya tu .... sebelum ni pun pokok belakang bilik wani pun dah lama jadi port tempat burung buat sarang ... dah banyak burung2 ni tinggal kesan sarang tu... hehe.. tak apalah kata mak haiwan buat sarang dimana2 kawasan rumah kita itu tandanya rezeki nak datang wallahuallam.. orang tua dulu2 cakap,, maklumlah,,,, tapi apapun kita tengok pun rasa tenang,, dahla baru ni ada kes sarang burung jatuh siap ada anak burung lagi .. harap2 kes2 macam tu tak berlaku la lagi ... kasihan pulak...

ok ok ..... resepi kali ini .. dah banyak kali dah buat resepi ni rasa dah 3 kali kot buat ambil dekat official page Myresepi kat facebook.. tak ingat dah siapa tuan punya resepi  huhu..tapi apapun terimakasih seandainya dia membaca blog ni terima kasih banyak2 sebab sudi berkongsi mintak halal ya.. bila wani terbaca KERABU TOMATO tak pernah terlintas langsung wani orang buat kerabu tomato ... wani dahla kurang makan kalau bab2 tomato nii.. tapi bila dibuat kerabu ni semakin bertambah2 pulak makan ya.. heeee resepi nya simple dan mudah je .. kalau orang yang gemar tomato memang akan suka la kerabu ni WARNA PUN DAH COLORFUL ..haa kan kita kalau pemakanan yang sihat kena cukup lima warna jenis sayur ..sebab setiap warna itu mempunyai peranan yang berbeza dalam badan.. aih dah nak jadi pakar kesihatan pulak ya..   tapi sayur yang digunakan tak cukup lima warna pun  tak apalah..  ... tapi kalau bab2 kerabu ni ..penggunaan air limau nipis tu yang menaikkan rasa dan aroma yang sedap... resepi pun just gaul2 je.. haaaa kan senang cuma nak potong2 bahan2 tu ..biasalah kita nak masak apa2 pun semua nya main potong2 kan.. ok check out what's the recipe...

KERABU TOMATO 
SOURCE:MYRESEPI





BAHAN-BAHAN
2 biji tomato
1 biji lada besar hijau dipotong serong2 halus
3 ulas bawang merah dimayang halus
1 genggam ikan bilis yang telah digoreng
gula secukup rasa
sedikit belacan .. kalau nak tambah pun ikut citarasa masing-masing
air limau nipis secukupnya
1 biji telur dibuat telur dadar ( wani tak letak )

CARA-CARA
1. tomato dibelah empat dibuang empulurnya dan dipotong panjang-panjang
2. dalam satu bekas campurkan semua hirisan tomato, bawang merah, lada besar hijau, ikan bilis , gula, belacan, air limau nipis dan telur dadar jika letak . gaulkan sehingga sebati
3. siap dan bolehla dihidangkan terus.

HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING 
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign