30 June 2011

TELUR BUNGKUS

ASSALAMUALAIKUM…………….

Entahla semalam masa petang tu wani mula pening-pening kepala. Ingat mula-mula tu light headache je .. tak sangka berpanjangan sampai ke malam huhu… I took a nap malam tu dan bila dah terjaga tu semalam hujan yang amat lebat sampai kilat sabung-menyabung. Cuaca masa lewat petang tu nampak ok je tapi ada la rimas sikit macam nak hujan je. Bila cakap pasal sakit kepala ni kadang-kadang sakit kepala datang .. stress ke .. kalau stress kat dapur mungkin juga kot hehe.. sebab tengok pinggan –mangkuknya berlonggok-longgok kat sink … gelas minuman situ sini sana.. nak kata ada adik-adik kecil ..dah tak ada adik kecil dah ..semuanya dah baligh2 semuanya dah boleh fikir sendiri …. siapa yang tak stress kita juga yang kemasnya.. bagi wani .. dapur mestilah kena kemas dan bersih .. wani tak boleh tengok bersepah-sepah  tempat nak buat kerja kan .. lagi la SAKIT KEPALA jawabnya…..

Esok dah pun start weekends .. HARI JUMAAT ..hari segala penghulu hari.. esok juga la I’ll be busy ..bukan apa esok abah menjemput adik ipar barunya kat rumah ada majlis makan-makan sikit kat rumah jemput la dia datang nak kenal-kenal dengan family wani. Hemm nampak esok akan bershopping dengan abah la… abah wani dah mention nak masak mee hoon goreng , ayam BBQ, satay dan dessert nya cocktail . kami sama-sama masak.. haha.. maklumlah minat sama …. Not so many dishes la ..because we invited him at night,, so,, tak boleh la nak makan banyak-banyak ya..malam kan tak boleh makan heavy foods.  lagipun it’s been a long time I haven’t met my aunty after her wedding day recently… apparently ,, tomorrow night I’ll meet her.. mesti banyak la nak berchit-chat dengan aunty.

Ok hari itu wani ada masak telur bungkus.. resepinya simple dan senang je .. wani dah banyak kali masak telur bungkus ni … hasilnya memang yummy.. kalau makan time panas-panas best …kalau tak tahu masak apa boleh la cuba resepi telur ni.tapi yang wani buat ni gantikan dengan ayam cincang .. tak ubah rasa pun cuma rasa ayam la   wani ambil resepi ni dekat myresepi website .. thanks for sharing I copy and paste here..

TELUR BUNGKUS
PREPARED BY : WANI
SOURCE: MYRESEPI WEBSITE 

 alahai gambar tak cantik.. tak apalah resepi dah sedap bukan nak tengok ya tapi kita nak cuba resepinya hehe

Bahan-bahan ( 2 Orang )

  • Daging cincang - anggaran segenggam tgn dewasa
  • Mix veggie - ikut suka nak byk mana
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu.Ayu guna 1/2 je sbb bawangnya besar
  • 1 biji bawang putih - dicincang kasar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato - boleh krgkan sape yg tak suka masam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap 
  • 2 biji telur - dipukul sedikit
  • Garam & gula - secukup rasa
  • Lada sulah - secukup rasa
  • Minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Perap daging cincang bersama-sama dgn garam,gula & lada sulah dlm 10-15minit.Kemudian goreng daging t'sebut.
  2. Setelah air daging hampir2 kering,masukkan bawang besar & bawang putih.Kacau biar serata.klu nak tumis bawang besar & bawang putih dulu seblm masukkan daging pun boleh gak.t'pulang pd masing2 la.
  3. Bila bawang besar mulai layu,masukkan kesemua sos & kicap.Kacau sampai sebati.
  4. Kemudian masukkan mix veggie.Ayu tak guna mix veggie.Ayu gantikan dgn kacang panjang,lobak merah & tomato yg dipotong dadu.Kacau biar serata & agak2 sayurnya dah mula layu,boleh le padam apinya.
  5. Dalam kuali lain,panaskan sedikit minyak & tuangkan telur yg dipukul.Seratakan telur ditepi kuali supaya boleh meliputi daging tadi.
  6. Letak daging cincang yg tlh dimasak ditengah2 kuali.Lipat telur t'sebut & letak piring.T'langkupkan kuali & telur bungkus sedia dihidang.SIAP!!! 
HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING 

Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign