26 June 2011

KUIH CUCUR @ MEXICAN HAT @ KUIH CUCUR TOPI




ASSALAMUALAIKUM…….

HAPPY SUNDAY everyone here….. alhamdulillah ..hujung minggu mungkin banyak program2 yang menarik bersama family kan… mungkin juga ada majlis perkahwinan, family gathering ke dan sebagainya lah . wani semalam memang free tak payah masak hehe, kebetulan semalam ada Program Juara Rakyat dekat Sekolah Kebangsaan Peringat , Tan Sri Anuar Musa datang bagi ucapan. Adalah aktiviti-aktiviti menarik disana. Balik tu wani dah amat penat mak pula cakap dia ada majlis akikah rumah kawannya, abah pun ada jemputan perkahwinan di Kubang Kerian, bekas jiran lama ajak makan kenduri kahwin anaknya.  Adik wani yang seorang ni yang sedang bercuti, pergi makan kenduri rumah kawannya,, kakak kawannya kahwin , so, no cooking la yesterday.. ohhhh I was so relieved. Semalam pun panas pelik je. Rupanya hujan turun semalam… alhamdulillah..


Due to no cooking yesterday, today I wanna share special recipe. Amboi special resepi. Actually just my homemade kuih je .. it’s called kuih cucur or Mexican hat or kuih penaram. This is my favorite kuih ever, my dad always bought it during my childhood memories .. wani amat la suka kuih ni. Ingat dulu kalau abah pergi pasar pagi ke mesti dia akan belikan, tetapi ada juga kuih yang dibeli tu agak keras. Nape ya? Before, I have been looking for this recipe for a long time, but alhamdulillah I found this recipe from myresepi website. Thanks a lot to the owner of this recipe .. till now I made this kuih 3 times.. hehe and thanks god for the first trial I made this kuih, menjadi la kuihnya…. I was so happy that time … mesti la suka kalau apa yang kita masak menjadi kan. Siapa la yang tak suka. Ingat dulu pun wani takut2 je nak buat sebab rata-rata ramai kawan2 kat myresepi cakap tak menjadi la.. walaupun bahan2 nya senang je tak banyak. Tapi rupa2nya, kita kena tahu tip2 terlebih dahulu bila nak buat kuih ni ya ,,,, REMEMBER THAT.



For the tips, it’s so easy. Make sure, kesemua campuran tepung tu must be stirred well. Kacau elok2, kalau ada hand whisk lagi bagus kita kacau2 macam nak buat cekodok until no lumps, biar semua ketulan2 tepung tu tak ada dan biar kita kacau adunan tu sampai la dia likat dan nampak buih2nya tu … and then the bubbles tu masa kita tengah kacau tu dia dah mula nak keluar .. kacau,,, kacau,,,, kacau ,, lagi lama ya hehe.. so, now I knew the function of hand whisk. I love my hand whisk… kalau dulu sebelum ni kacau dengan sudu je .. dia lambat sikit …lagipun adunan tu makin lama makin berat bila dikacau dengan sudu. And the second tip, make sure the batter must be rested overnight. Ok yang wani punya ni wani mula buat adunan ni masa pukul 7 mlm dan wani goreng pada keesokannnya. Kan wani dah cakap kalau mana2 kuih kalau nak lagi gebu lagi lembut ,, perap lagi lama,,, lagi lama lagi sedap kuih tu.. believe it or not .. believe it ya .. hehe. Nanti tengok gambar ,, memang lembut berongga2 pulak tu …. Ok let’s we share this recipe


 KUIH CUCUR @ MEXICAN HAT @ CUCUR TOPI
Prepared by : wani
Resource: myresepi website

Bahan-bahan ( 10 biji )

* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan tepung beras
* 1/2 cawan gula pasir ( wani hanya guna gula pasir satu cawan je x guna gula merah  ,, itu pun dah sedang elok manisnya )
* 1 cawan gula merah
* sedikit garam
* air (lbh krg 2 cawan)

Cara-cara

1. campurkan gula pasir dan gula merah bersama >< 2 cawan air.masak hingga mendidih.biarkan sejuk/suam.
2. tuangkan air gula tadi kedalam adunan tepung gandum dan tepung beras.tambahkan garam.Gaul ikut likat dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.
3. peram adunan td semalaman.
4. ambil sesenduk adunan dan digoreng dgn minyak yg secukupnya.



NOTA : kalau nak menghasilkan bibirnya yang seksi tu hehe, goreng dia agak lama sikit bila dah nampak golden kat tepinya tu, terus balikkan ya ... 

HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING




Komen
15 Komen

15 comments:

fawwaznuha said...

salam..

paggil cucur ni mexican hat ye? ^*..
kami di perak, paggil kuih jawa..arwah nenek yg ajar resepinya..lama xwat ingat2 lupa dah hehe..cuma kaler yg kami lebih perang

Wani said...

salam

a'aahh memang pernah dengar macam2 orang panggil nama kuih ni ... ohhh kalo kat kelantan x pernah tengok warna perang .. warna mcm ni lah ... tak guna gula perang kot kat sini hehe

Wani said...

panggil mexican hat ..sebab dia ala nak seperti topi mexico ... kan mcm tu bergeluk kat tepi hehe

kerepek pisang sedap said...

masa goreng guna myk yg banyak ke....tq

Wani said...

salam ,, taklah guna minyak banyak guna minyak macam nak goreng mata kerbau tu ..sikit je jangan banyak sangat ... kalau ada kuali kecik tu cantik sikit topinya tu :))

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum....lama dah tak mkn kuih ni..huhuhu..nak kena buat nnt. tq resipinya yer.

Wani said...

waalaikumussalam... sama2 cubalah memang sedap....:)

Rosliza Yusoff said...

salam Wani
Nak tanya, gula masak dgn 2 cawan air kan. Pastu adunan tepung gandum + beras tu adakah dgn campur dgn 2 cawan air lagi atau cuma perlu masukkan air gula td? so semua pakai 2 cawan air atau 4 cawan ya... confuse??? Thanks sbb sudi berkongsi

Wani said...

salam rosliza: a'aah gula tu masak je dgn 2 cawan air ,, wani larut gula dgn air panas je... pastu adunan tepung gandum dan beras tu ..cuma masukkan air gula tadi je ... tak campur dgn air lain dah // sama2 selamat mencuba ya :))

elly said...

mcm mana nk bntukkan ek?:o

Wani said...

salam elly ,,kena guna senduk yang paling kecik sekali barulah bentuk bulat dia tak besar sangat ... letak perlahan2 kat tengah2 kuali tu..automatik bulat kat tengah tu akan timbul sendiri... faham kan ?

Salwa said...

salam. Terima kasih kongsi resepi. Hari tu saya dah try, tak jadi. Nak try lagi sekali guna tip-tip u. Hopefully kali ni jadi. Hehe ;)

HiDa said...

Salam. terima kasih kongsi resepi.. Dah buat tapi tak cantik macam kat blog ni.. Hehee.. Akan cuba lagi nnti..

smiley nana said...

Salam..peram 2 ltk dlm pti ais@kt luar?

Wani said...

wassalam letak kat luar .. tak apa ..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign