Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, May 28, 2011

NASI AYAM GORENG



ASSALAMUALAIKUM.......

masa wani tulis latest entry ni sekarang pukul 12:32 malam... tadi tengok cerita cerekarama yang bertajuk " TASBIH CINTA QADIJAH".. terharunya wani bila tengok cerita tu sampai mengalir air mata ... bila tengok liku-liku kehidupan yang telah dilalui oleh seorang wanita bernama Qadijah. boleh dijadikan pengajaran kepada kita . wani ni kalau tengok bab2 yang menyentuh kehidupan wanita memang wani akan berasa touching sikit. "yang mana yang baik datang dari Allah, yang mana yang buruk datang dari kita juga" hehe masih terngiang2 dekat telinga lagi kata2 tu. semoga Allah memberkati kita semua dalam apa jua yang kita lakukan dalam kehidupan ini.


oklah dah2 lah cerita pasal drama tu, kita beralih pula ni wani nak cerita pasal NASI AYAM GORENG. just a few days ago, when i blogwalking blog ke blog,  i just stopped by at AZLITA AZIZ'S BLOG click HERE. actually masa wani terklik resepi tu, memang nampak mudah dan ringkas tak sesusah macam nak buat nasi beryani walaupun sebenarnya not exactly looked like nasi beryani but bila makan ,, ohh the smell it's so aromatic,, satu dapur bau semerbak with curry memang padan la dengan wani i'm a curry lover hehe .when i looked all those pictures at AZLITA AZIZ'S BLOG  made me droollllll.... mouth-watering dah ni ...hehe ... so apa lagi cook la..!!!!here i wanna share this SUPERB recipe with you all and i copy and paste.. kak ita minta izin ya .. thanks ... :)) My mum really liked it..

NASI AYAM GORENG
Prepared by: wani
resource: Azlita Aziz@masam manis

1 ekor ayam- di potong 12 ketul
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari

Ayam di potong 12, bersihkan dan toskan. Gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari. Perap sebentar dan goreng seperti biasa. (jngn garing sangat)
Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan

Nasi

 1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair

Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.

alahai dekat ayam tu pun masih ada terlekat biji-biji nasi..

4 comments:

  1. salam
    mcm sedap je nk try gak ni

    ReplyDelete
  2. SALAM qul mind .. a'ahh memang sedap pun .. rasa macam nasi minyak :)

    ReplyDelete