05 May 2011

KEK MARBLE ROS

ASSALAMUALAIKUM……..


Hari demi hari dah pun hari khamis. Esok hujung minggu dah. Tapi kebelakangan ni cuaca sungguh panas. Rasa – rasa dah lebih 2 minggu tak hujan. Minta – minta Allah turunkan rahmat hujan. Biar segar sikit pokok – pokok tanaman dekat rumah ni.. tanah pun asyik berdebu sampai dibawa udara nak kata kering tak kering nya.. ok lah hari ini wani buat KEK MARBLE ROS ambil dari DAPUR KAKZU dekat facebook. Wani suka tengok resepi – resepi yang dah dibuat oleh kak zu, siap bagi step by step lagi bagi resepi – resepi yang susah. Tak kedekut ilmu ya kak zu siap bagi cara bergambar lagi… peminat – peminat kak zu pun makin lama dah makin meningkat. Semoga banyak lagi resepi – resepi yang akan dimasukkan oleh kak zu. TERIMA KASIH ya kak zu.

Kali ini resepi KEK MARBLE ROS. Tapi wani derhaka sikit kat resepi ni sory ya kak zu sebab dah fed up kalau bakar asyik nak merekah je.. hati kecewa ni hehe.dekat bahan2 untuk resepi tu pun ada wani derhaka sikit wani ganti butter dengan minyak jagung dan wani tambah 1 sudu teh baking soda. Nampak resepi kak zu tak letak wani takut tak naik la so wani letak la. Kek ni wani kukuskan nak tengok hasilnya macam mana tapi alhamdulillah kukus punya kukus menjadi jugak dan makan pun gebu je ada lembap2 sikit.. rasa – rasa kalau bakar pun lagi sedap kot. Wani copy dan pastekan resepinya ya . kepada yang nak mencuba bolehla mencuba .. :))


KEK MARBLE ROS

240 gm butter @ marjerin
240 gm gula castor...i ltak 200 gm aje...
240 gm tepung gandum
4 biji telur
baking powder 1 sudu kecil..penuh2
susu segar 1/4 cawan (60 ml,60 gm )...susu cair pun bole.
esen vanilla

putar butter ngan gula hingge kembang dan ringan
masukkan telur satu persatu....kacau skit telur tu.
masukkan tepung gandum bersame baking powder yng telah di ayak berselang seli ngan susu segar.

bahagikan kepade 2 bahagian.
letak kaler ape2.

***letak sesenduk kaler merah..pastu sesenduk kaler putih..ulang sehingge habis.

***bakar sehingge masak..suhu dan mse bergantung pde oven masing2.

***i gune loyang 7.


SEBELUM KUKUS 



SELEPAS KUKUS 


HASILNYA:








Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign