25 May 2011

HALAL VS HARAM

ASSALAMUALAIKUM ....................

Semalam masa wani surfing2 dekat myresepi, ada seorang kawan wani sedang berdiskusi mengenai persoalan yang hangat diperdebatkan buat masa sekarang iaitu status halal dan haram produk - produk makanan kat Malaysia. lepas satu dan satu produk-produk makanan kita ni dipersoalkan samada mempunyai bahan yang haram atau pun tidak. wani rasakan, pendek kata semua makanan kat Malaysia ni dah tak selamat. lepas satu lepas satu timbul mengenai produk talam dua muka ni maksudnya label sahaja yang halal tapi hakikatnya produk itu HARAM dimakan. kita sebagai pengguna dan lebih lebih lagi sebagai seorang muslim difardhukan mencari yang halal dan toyyiban. elakkan daripada perkara - perkara syubhah. bagi wani bila dah timbul soal ni yang menjadi isu panas dan hangat sekarang, wani sentiasa berhati - hati terutama nya bila nak beli barang2 membaking ni .. adoi ..kalau nak di cakapkan kat sini banyak betul brand2 seperti gelatin dan ovalette dekat pasaran. sampai wani pun confused yang mana satu haram dan yang mana satu halal.



produk - produk seperti gelatin dan ovalette la biasanya banyak dimasukkan benda - benda haram tu..kalau diperhatikan macam contoh ovalette.semua orang tahu fungsi ovalette sebagai agen menstabilkan texture kek untuk lebih lembut dan gebu tapi rasa- rasanya rata2 tidak tahu bahan yang dimasukkan dalam ovalette.. halalkah atau haramkah..  cuba tengok senarai bahan-bahan dekat botol tu salah satunya dia mention kat situ LEMAK. tapi wani rasa was2 lemak apa yang ia gunakan untuk menghasilkan ovalette tu kan.so, please beware to those who really loves baking and cooking so much including me hehe , you should choose wisely. kita sebagai pengguna perlu berhati- hati bukan sahaja bijak memilih malah kita nakkan yang halal lagi suci kan. kadang -kadang orang berniaga ni nak kaut untung je. mereka dah tak kenal istilah haram dan halal dah jual je pandai. kita sebagai pengguna tidak boleh nak salahkan dia tapi perlu bijak memilih produk-produk berkenaan... banyak lagi wani nak cerita ni nanti kita sambung balik ya :),,, tapi semalam kawan wani tu dia ada bagi link sekiranya kita ingin mengenal pasti samada jenama tersebut halal atau tidak ..semuanya ada kat situ ya.. ini linknya klik SINI. semuanya boleh cari kat situ
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign