03 May 2011

BLENDED ORANGE CAKE ( VERSI MEREKAH ) DAN SIMPLE MACARONI GORENG

ASSALAMUALAIKUM.....


semalam, something weird happened to Wani.. bila jalan - jalan dekat laman belakang, tiba - tiba ada seekor rama - rama hinggap kat tangan wani. dalam 10 saat je lepas tu rama - rama itu terbang pergi.. aih.. aih kenapa ya .. ada apa- apa ke hehe ..kat belakang rumah ni memang hutan sikit dan pelbagai spesis rama - rama yang terbang sekitar sini. cantik - cantik pula tu.  memang wani minat kat rama - rama ni. ingat dulu masa time childhood Wani suka tangkap rama - rama dengan adik dekat belakang rumah wani yang dulu sebelum pindah ke rumah baru 5 tahun yang dulu. Belakang rumah tu ada satu padang yang luas. rasa seronok bila kejar rama- rama kat padang yang luas tu .. sekarang semua tu tinggal kenangan je .. Kubang Kerian sekarang dah tak macam dulu dah,, dah semakin pesat dengan pembangunan..

ok lah, semalam Wani telah membaking blended orange cake resepi dari kak fida.. tengok - tengok resepi kak fida ni memang yang simple dan mudah je penyediaannya. tapi yang malangnya dan yang sedihnya kenapalah wani kalau bab- bab membaking cake ni wani fail je. asyik merekah. kalau yang kukus oklah pulak dah jadi orang profesional kalau bab - bab mengukus ni. tak tau lah apa silapnya. suhu tinggi ke, loyang kecil ke atau apa2 jelah.. masih lagi kena membuat eksperimen. walaupun cracked kat atas pun hari ni dah tinggal 2 slices lagi hehe.  ok lah copy dan paste dari resepi kak fida..

Blended Orange Cake™

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara 

1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus. 

2.Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati. 

3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris. 

4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. ( ikut oven masing - masing )






inilah dia versi blended orange cake merekah huhu. siapa - siapa yang nak cuba bolehlah cuba. walaupun merekah dah sedap bau oren semerbak. :))


 

dan pada yang sama, wani goreng simple macaroni goreng.. dah lama tekak ni nak rasa macaroni goreng, so masak macaroni ni lah jadinya macam gambar kat bawah tapi terpedas sikit sebab letak blackpepper banyak sangat, Wani memang suka pedas.tu la terlebih pedas pulak. macaroni goreng biasa je ni.. hehe

 










                                                                                                    tada !!!!! fried plain macaroni ..je



                         





Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Labels

Ceritaku (243) Cake Recipes (51) Giveaway (41) advertorial (37) NOXXA PRESSURE COOKER (26) Contest (25) Sudut Agama (25) Chiffon Cake (24) Masakan Ikan (23) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (15) Masakan Sayur (13) My Blog (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (11) Segmen (11) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Masakan Seafood (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Cooking & Baking Tips (7) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Greetings (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Agar-agar Resepi (4) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Informasi (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Mee (3) Salad Resepi (3) Sambal Resepi (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Media (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign